Skip to main content
Finansblogg

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth er innholdsprodusent i finansredaksjonen. Han er særlig opptatt av finans, sparing og plassering. Finanskunnskap kan hjelpe oss til å oppnå våre drømmer og trygge fremtiden, samtidig som sparing kan gjøres så enkelt som mulig. Han er også interessert i investoradferd og hvordan kunnskap kan bedre mulighetene for å spare klokt og unngå at potensiell avkastning glipper som følge av våre sparemønstre. Han interesserer seg for vitenskap og historie, og har en tendens til å sette på TV-programmer om universet dersom ingenting annet fenger.

Published:

Aksjefondet DNB Fund Nordic Small Cap ble nylig kåret til beste nordiske SMB-fond av LSEG Lipper Fund Awards i Norden.

– Vi merker at risikoviljen har løsnet litt, det ser vi blant annet på et oppsving i antallet selskaper som blir kjøpt opp i vårt investeringsunivers, sier forvalter Hans-Marius Lee Ludvigsen.

Fondet, som Ludvigsen er ansvarlig forvalter på, investerer i selskaper som normalt har en markedsverdi under 50 milliarder kroner.

– Vi har mulighet til å plukke store selskaper dersom jeg ser store muligheter, men det er ikke der jeg bruker tiden min, vi skal fokusere på mulighetene blant de minste børsnoterte selskapene, sier Ludvigsen.

DNB Fund Nordic Small Cap retail A (N) koster 1,15 prosent av markedsverdien årlig. Indeksen ovenfor er VINX Nordic Small Cap EUR (NRET).

Store kursutslag siste 4 år

– Det har vært store kursutslag blant de minste selskapene både globalt, men spesielt i Norden, ettersom rentene har økt betydelig og investorfokuset skiftet, sier Ludvigsen.

Sammenlagt har MSCI Nordic Small Cap-indeksen steget med 3 prosent siden 1. januar 2022, mens globale aksjer har steget med 36 prosent fram til 24. mai 2024. Under koronapandemiens to første kalenderår, 2020 og 2021, steg MSCI Nordic Small Cap-indeksen henholdvis 32,2 og 19,1 prosent, deretter falt den 24,4 i 2022 og steg med 17,7 prosent i norske kroner i 2023.

– Nå er det historisk stor rabatt mellom de største selskapene og småselskapene, til tross for at småselskapene vokser vesentlig raskere enn de store, sier Ludvigsen.

De store rentehevingene i Vesten har gjort at investorer har mistet appetitten på selskaper som er tungt belånt, eller som antas å trenge tilskudd av frisk kapital. I tillegg ble «Magnificient Seven» et begrep for 2023, hvor alt som var relatert til kunstig intelligens skjøt i været. Historisk har småselskapene i Norden hatt en gjennomsnittlig salgsvekst på elleve prosent, mens de store selskapene har hatt åtte prosent.

– Prisingsforskjellen var tilsvarende stor under finanskrisen og koronapandemien, og i perioder med stress i markedene er dette naturlig, men jeg syns det er vanskeligere å forklare hvorfor det skal være en så stor forskjell i prisingen mellom små og store selskaper nå, sier Ludvigsen.

«Mer gull å lete etter, færre som leter»

– Det paradoksale er at det er mer gull å lete etter og færre som leter, sier Ludvigsen.

Han peker på at de store selskapene i snitt blir fulgt av 16 analytikere, mens de små bare har gjennomsnittlig tre analytikere som følger selskapet. Samtidig har omtrent 16 prosent av de minste selskapene steget 50 prosent eller mer, mens tilsvarende tall for de største er 8 prosent av selskapene.

– I vårt investeringsunivers har bedre sentiment gjort at vi ser en oppgang i antallet oppkjøp, spesielt innen teknologisektoren, sier Ludvigsen.

Han forteller i sendingen at han har høy andel i nordiske teknologiselskaper, både i antall og som andel av porteføljen.

– Selskapene kjøpes ofte med en budpremie på 30-40 prosent, og vi tror det er flere attraktive oppkjøpskandidater i teknologisektoren i Norden, sier Ludvigsen.

Han forklarer det med en kombinasjon av svakere svensk og norsk krone, og at det er mange private equity fond som sitter med tørt krutt.

Smidig med stor norsk bank i ryggen

Ludvigsen forteller at det er mange små og underanalyserte selskaper, og han mener han har et par konkurransefortrinn ovenfor konkurrenter med et mer globalt tilsnitt.

– Vi har fortsatt et relativt nyoppstartet fond, selv om vi nærmer oss fem år, så er vi tross alt ganske unge og fleksible. Det gjør at vi kan ta posisjoner i mindre selskaper enn de største fondene kan, starter Ludvigsen.

Han forteller at av de mange av beste aksjene i Norden de siste tre år hadde en markedsverdi på under 5 milliarder kroner og flere hadde en markedsverdi på under 1 milliard kroner.

– Det er størrelser på selskapet hvor store fond kan få problemer med å ta betydelige posisjoner. Her har vi litt friere spillerom, sier Ludvigsen.

– Den andre konkurransefortrinnet er at vi sitter midt i Norden som en sterk spiller i DNB, sier Ludvigsen

Teamet hans får dermed enkel tilgang til å møte ledelsen i selskapene, og kan møte de fleste meglerhus og investeringsbankene i regionen.

– Vi blir invitert inn på alle transaksjoner, slik som børsnoteringer og emisjoner. Vi har en nærhet til markedet som man ikke har på samme måte hvis man for eksempel opererer med verden som aksjeunivers. De to tingene prøver vi å utnytte til å skape avkastning, avslutter Ludvigsen.

Forvalter Mans Marius Ludvigsen var nylig i studio sammen med Marius Brun Haugen hvor de diskuterte utsiktene og muligheten i det nordisk small cap markedet. Her finner du opptak av webinar og podcast av sendingen.


Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Last updated:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs mer

Ytterligare information finns i fondens faktablad, informationsbroschyr, halvårsredogörelse och årsberättelse som finns i Kurslistan eller som kan beställas kostnadsfritt från DNB Bank ASA, filial Sverige.