Dermed har avkastning hittil i år vært svak både i absolutte og relative termer. Hvis vi ser nærmere på hva som er årsaken til denne svake markedsutviklingen, ser vi at det hovedsakelig er tre faktorer som har bidratt.
Vaksiner, kinesisk regulering og inflasjon
- På grunn av sen levering og derfor sen vaksinering har pandemien ført til både store smitteutbrudd og langvarige nedstengninger i flere fremvoksende markeder. Først i andre halvdel av 2021 har vaksinasjonen skutt fart. Flere land har nå vaksinert størstedelen av befolkningen, men det er fremdeles mange som gjenstår.
- Kina har innført strengere reguleringer i teknologisektoren, noe som har rammet de store kinesiske teknologiselskapene. Dette har surnet investorsentimentet betydelig. I tillegg har pengepolitiske innstramninger ført til at den økonomiske veksten har bremset, hvilket har gått spesielt ut over eiendomssektoren. Dette har heller ikke bidratt positivt til appetitten for potensielle investorer.
- Inflasjonen har steget kraftig flere steder. I USA har inflasjonsveksten ført til at den amerikanske sentralbanken har startet å nedskalere stimulansetiltakene som ble innført under nedstengningen i fjor. Dette har ført til at både den amerikanske renta og dollaren har steget, noe som er negativt for fremvoksende økonomier.
Utsiktene på kort og lang sikt
Det kortsiktige bilder er derfor ikke positivt med hensyn til fremvoksende markeder, ettersom mesteparten enkelte av faktorene nevnt ovenfor fremdeles vil vedvare inn mot 2022. Markedene er fremdeles svært volatile. På et mellomlangt- til langt perspektiv, derimot, er vi fremdeles positive til fremvoksende markeder, og i særdeleshet de asiatiske markedene. Vaksinasjonstakten har økt betraktelig, og dersom det ikke oppstår enda flere og mer smittsomme eller dødelige varianter av viruset som ikke vaksinen beskytter godt mot, bør vi se at veksten returnere i tiden fremover.
Mest attraktive verdsettelse på 20 år
Verdsettelsene har ikke vært mer attraktive på mer enn 20 år dersom en sammenligner mot mer utviklede nasjoner.
Vi forventer blant annet at India vil fortsette å vokse kraftig. Vi tror at reformene landet har gjennomgått de siste årene vil begynne å gi utslag i BNP-veksten.
Kina vil derimot vokse tregere enn før, men kvaliteten på veksten vil formodentlig være bedre og drevet av konsum og investeringer i nye industrier, blant annet fornybar energi og elbiler.
Land som Malaysia og Indonesia ser også attraktive ut, og bør motta større utenlandske investeringer som følge av vestens ønsker om å andre forsyningskjeder enn Kina.
Den sør-koreanske og taiwanske økonomiene bør også drives frem av de raskest voksende delene av teknologisektoren, slik som datanalyse, kunstig intelligens og roboter. Dette bør fortsette å øke etterspørselen etter halvledere, som selskaper i disse landene er verdensledende produsenter av.
Webinar om vekstmarkeder
Se webinaret "Aksjeinvesteringer i EM og hva kan vi forvente av Kina?" og hør DNB Emerging Markets forvalter Erlend Fredriksen og Kelly Chen fra DNB Markets snakke om den kraftige økonomiske oppsvinget, og de underliggende forskjellene, som preger deler av markedet. Hva er status for de landene vi kaller for fremvoksende markeder og hva mener ekspertene om utviklingen fremover.
Kina er i ferd med å endre kurs mot sterkere statlig kontroll og mer innadrettet økonomisk satsing. Vil dette påvirke global vekst og utvikling fremover?
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.
Last updated:
Share: