Skip to main content
Finansblogg

Torje Gundersen

Torje Gundersen is Head of the Tactical Asset Allocation Team (TAA).

Torje joined DNB Asset Management in 1998. Torje has accumulated close to 20 years experience in the industry and is the head portfolio manager for allocating portfolios. Before joining the tactical asset allocation group in 2007, Torje worked as a key account manager for the internal distribution of funds for 5 years. He began his career in 1998 at Postbanken as an advisor.

Torje holds a bachelor degree in business administration from the Norwegian School of Management (BI) in Oslo. Later he has obtained studies to become both Advanced Portfolio Manager and Interest Rate Analyst from NFF.

Published:

Trump 2.0 – The Unpredictability Machine

Trumps valgseier har allerede rukket å prege markedene. Farten i amerikansk økonomi er god. Da er skatteletter og høyt offentlig forbruk en dårlig miks om du er av den sorten som bekymrer deg for høy prisvekst. På toppen kommer en mulig handelskrig og tariffer. Det har sendt renten på statsobligasjoner opp, og dollaren har styrket seg ytterligere.

Aksjemarkedet har på sin side fokusert mest på lovnader om lavere skatt og en mer næringsvennlig politikk. Amerikanske bankaksjer har steget 10 prosent siden november i fjor. En undersøkelse blant porteføljeforvaltere viser sterk optimisme og tro på bedret lønnsomhet for selskapene.

Global profit expectations

Konsensus blant makroøkonomene har foreløpig ikke endret seg mye etter valget. Oversikten i Bloomberg viser en forventing om både svakere vekst og inflasjon i USA de neste to årene. Det gjenspeiler en holdning om å vente å se an hva som blir den faktiske politikken i den nye administrasjonen før man endrer prognosene. Erfaringen fra Trumps forrige presidentperiode var at det kan være stor forskjell på retorikk og praksis. Det eneste vi vet med sikkerhet er at det blir mye fake news. Denne gangen med god hjelp fra Elon Musk.

Økonomisk aktivitet

Kilde: Bloomberg

The known knowns, known unknowns and unknown unknowns

Det makroøkonomiske bakteppet inn i 2025 ser i grunnen bra ut, og gir grunn for optimisme:

  • Privat sektor har ikke overinvestert i ny produksjonskapasitet i denne syklusen.
  • Men det gjøres store investeringer i datasentre og kunstig intelligens, med håp om snarlige produktivitetsgevinster.
  • Husholdningene, både i USA og Europa, er i en god situasjon. Balansen er god: gjelden er lavere enn før, og børsene har steget. Arbeidsmarkedet er stramt og reallønnsveksten er positiv.
  • Likviditeten er god. Kredittmarginer har falt, bankenes utlånsvillighet har økt, og det forventes fortsatt flere rentekutt i 2025

Samtidig er det (som vanlig) en rekke kjente ukjentheter som kan påvirke utfallet i stor grad:

  • Uro i obligasjonsmarkedet. Offentlig gjeld har økt mye og budsjettunderskuddene er ikke opprettholdbare. Hvor langt kan strikken strekkes før långiverne sier nok er nok? Det som ikke kan fortsette over tid vil opphøre. Men det er ikke lett å forutsi når det skal inntreffe.
  • At Trump vil øke tariffer virker sannsynlig. Men på hvem, hvilke varer og med hvor mye? En fullskala handelskrig vil alle tape på, også USA. Håpet er at dette er godt forstått og at ‘’cooler heads will prevail’’. Hvis ikke kan vi få en ny runde med kraftig prisvekst og en sterkere US dollar enn verden tåler.
  • Kina sliter med å få fart på økonomien. Hvordan vil myndighetene respondere på høye tariffer? Vil de devaluere valutaen for å beskytte eksporten og dumpe billige varer i Europa?
  • Krigen i Ukraina er i sitt tredje år. Vil landet få like mye hjelp fra Vesten i år, eller vil Putin vinne? Hva blir konsekvensene for Europas sikkerhet, og hvordan vil det påvirke prioriteringer og investeringer?

Til slutt er det greit å minne seg på at det alltid skjer noe uforutsett som er med på å prege året. Og det behøver ikke bare være negativt, rett som det er skjer det noe positivt, som få eller ingen spådde på forhånd. Nettopp derfor er det så lurt med godt diversifiserte porteføljer. Det er helt sikkert et god råd i 2025 også.

"Reports that say that something hasn't happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns—the ones we don't know we don't know. And if one looks throughout the history of our country and other free countries, it is the latter category that tends to be the difficult ones"

Donald Rumsfeld, United States Secretary of Defense

Markedssyn januar 2025

Vi beholder aksjer på nøytral og overvekten i høyrenteobligasjoner på vei inn i det nye året.

Avkastningen i høyrenteobligasjoner har vært sterk, mye drevet av at kredittmarginene har falt. Men vi synes fortsatt nordisk høyrente, med en effektiv rente på rundt 9 prosent, er en attraktiv investering.

Aksjemarkedet har steget mer enn resultatveksten de siste to årene, og pris/resultat (P/E) multippelen på globale aksjer er i den høye enden. Men dette skyldes i hovedsak høy verdsettelse i noen få store amerikanske selskaper kalt The Magnificent Seven eller FAATMAN om du vil (Facebook, Apple, Amazon, Tesla, Microsoft, Aplhabet og Nvidia). I aksjeporteføljen vår er vi i sum undervektet i disse selskapene. Resten av aksjemarkedet, særlig utenom USA, ser helt greit priset ut.

Når det gjelder sektoreksponeringen i aksjeporteføljen skyldes den følgende:

  • Overvekt Finans: Lave tap i bank og økte premier innen forsikring. God lønnsomhet og attraktiv verdsettelse.
  • Overvekt Teknologi: Høye multipler, men god vekst og lønnsomhet. Selskapene investerer tungt i kunstig intelligens og den digitale revolusjonen
  • Overvekt Helse: Fått ufortjent mye juling etter presidentvalget. Strukturell medvind - demografi og livsstil. Lavere beta mot markedet – en venn i nøden.
  • Overvekt Kraftforsyning: Energisikkerhet og økt kraftbehov fra datasentre. Defensiv sektor som er mindre konjunkturfølsom og som rar nytte av at rentetoppen er bak oss.
  • Undervekt Energi: Verden har nok olje i øyeblikket. Vekst i etterspørsel er svak i forhold til tilbudet. Kan endres dersom Kina øker stimulansene betydelig.
Markedssyn januar 2025

Last updated:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs mer

Ytterligare information finns i fondens faktablad, informationsbroschyr, halvårsredogörelse och årsberättelse som finns i Kurslistan eller som kan beställas kostnadsfritt från DNB Bank ASA, filial Sverige.